HTML

Így jártál...

"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Mahatma Gandhi

Friss topikok

Linkblog

Hírhamisítás

2011.01.20. 01:30 Exe Géza

Mivel ma élőben néztem végig az magyar elnökség bemutatkozását az Európai Parlamentben és szintén élőben követtem a plenáris ülést követő sajtótájékoztatót, így szemet szúrt az eseményekkel foglalkozó Index.hu cikk címe: Orbán engedett Európának.

Aki követte az eseményeket, az tudja, hogy a mai nap történéseit a legcsekélyebb mértékben sem jellemzi az Index.hu szerkesztői által adott cím. De üsse kő, ez még elmegy afféle liberális wishful thinking címadásnak, (amikor a se keze, se lába Fekete Lovag kiegyezik a döntetlenben). Bónusz sztori, hogy a mai nap történéseitől több parszek távolságban álló cikkcím nem csak nekem tűnt fel, hanem még a Facebookos, most éppen kb. "Hetvennégyezren a magyar sajtószabadságért" csopornak is szöget ütött a fejébe, vajon miféle hátsó szándékból mond ilyeneket az Index, mikor nem is ez történt...

No de nem is a cikk címe a bibi, sokkal inkább az alábbi bekezdés a cikkben. Mivel ez sajnos netto valótlanság kedves Index.hu:

"Mint a magyar elnökségről szóló vita utáni sajtótájékoztatóján elmondta (mármint Orbán), nem várja meg, hogy eljárást indítson a bizottság Magyarország ellen. Ha a bizottság módosítani akar a médiatörvényen, akkor a magyar kormány fenntartások nélkül, gyorsan engedelmeskedni fog."

Orbán ilyet se a sajtótájékoztatón, se a vita során nem mondott. Orbán még véletlenül sem volt ilyen lihegően  szervilis, mint amit a fenti szöveg próbál sugallni. Sőt! Szegény Hetvennégyezrek pont hogy Orbán "elképesztő arroganciája" miatt vannak úgy kiborulva, hogy alig győzik megfelelően penetráns vudujelzőkkel ellátni a pasast. Hogy mégis hogy merészelt Orbán visszaszólni az vele lila fejjel és 200 dB hangerővel is rendkívül európai módon ordibáló Cohn-Benditnek, mikor az eltervezett forgatókönyv szerint a "felcsúti parasztnak" maximum ökleit lett volna szabad rágicsálni szégyenében...

Szóval kedves Új Péter! Ez a hírhamisítás lenne "sajtószabadság"?

(Aki kíváncsi rá, hogy mit mondott Orbán a plenáris ülésen, az az orbanviktor.hu-n elolvashatja a miniszterelnök mai megnyilvánulásainak szó szerinti szövegét, illetve megnézheti a sajtótájékoztatót.)

UPDATE

A lustáknak kiírtam, mit mondott Orbán a sajtótájékoztatóján a médiatörvény megváltoztatásáról:

"Ami a médiatörvényt illeti, ott van egy nagyon világos menetrend. A Bizottság valamikor ír nekünk egy levelet és közli benne az észrevételeit. Talán még ezen a héten. Mi ezt megfontoljuk, adunk rá választ és megkezdődik a konzultáció. Nézze az nem olyan könnyű dolog és szerintem nincs rá példa vagy legalább is nem nagyon emlékszem ilyen példára, hogy egy nemzeti kormány miniszterelnöke, egy tagállami miniszterelnök azt mondta volna, hogy egy olyan kérdésben, amely egyébként nemzeti hatáskör, anélkül hajlandó megváltoztatni egy törvényt, hogy egy büntető eljárással erre rákényszerítenék. Én erre készen állok, mert ez a törvény nekünk nem presztizskérdés. Ez nem szkander, nem hiúság kérdése. Vitassuk meg melyik az a pont, ahol úgy gondolják, hogy gondok vannak. Mi az érveink erejében hiszünk. 
És ami a többi ország esetét illeti. Én azért adtam rá a fejemet arra, hogy Barroso elnök úrnak a bizottsági véleményét elfogadjuk, mert eloszlatta a kételyeimet. Eloszlatta azokat a kételyeimet, hogy vajon a bizottság tud-e pártatlan és elfogulatlan véleményt mondani, képes lesz-e tudomásul venni, hogy olyan megoldások vannak a törvényben, amelyek más országokéban is ott vannak. S én úgy látom, hogy Barroso elnök úrban megvan a készség arra, hogy diszkrimináció-mentesen bírálják el a magyar médiatörvényt. Ezért álltunk készen a konzultációra. És én magam is izgatottan várom, hogy nézzük végig azokat a pontokat, amelyeket ők kifogás alá vonnak."

No, ebből sikerült az index.hu szerkesztőinek azt kihozni, hogy Orbán azt mondta, hogy "Ha a bizottság módosítani akar a médiatörvényen, akkor a magyar kormány fenntartások nélkül, gyorsan engedelmeskedni fog."

Mindenki eldöntheti, elfogadható-e, korrekt-e ez a fajta újságírói gyakorlat, és vajon milyen állapotban van az a sajtó, ahol az egyik vezető internetes portálon így szerkesztenek - nem véleményt! - hírt.

2 komment

Címkék: index.hu európai orbán parlament viktor hírhamisítás

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartal.blog.hu/api/trackback/id/tr842599296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baromméter 2011.01.25. 09:15:10

Egyetértek a szerzővel, aljas ferdítés.
süti beállítások módosítása