HTML

Így jártál...

"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Mahatma Gandhi

Friss topikok

Linkblog

Hétköznapi dezinformáció

2012.01.06. 13:18 Exe Géza

Nem vitás, hogy bajban van a forint, de azért eléggé világos, hogy komoly erők dolgoznak itthon és külföldön azért, hogy bajban is legyen. 

Itt van például ex-SZDSZ-barát újságírók gyűjtőportálja, a HVG, ami szemrebbenés nélkül azt állítja – nem más forrásra, mint a közismerten megbízható "újságírói pletykára" hivatkozva – hogy Simor András ma reggel otthagyta a kormányfővel folytatott tárgyalást.

Nem elég, hogy ezt állítja, de már az eseményről szóló cikk címében is ezt állítja (ismétlem: újságírói pletykára hivatkozva). Igaz, az elmúlt fél órában valamelyest visszavettek az állítás súlyából, már nem azzal borzolják a befektetők idegeit, hogy Simor otthagyta a tárgyalást, hanem az, hogy „Orbán egységről beszél, Simor távozott” (legeslegújabban pedig: Simor előbb távozott, Orbán szerint a tárgyalás rendben zárult). Kérdés, vajon mit kellene Simornak csinálnia a HVG szerint. Esetleg még mindig ott kellene álldogálnia? Vagy ha nem, akkor vajon mit akar sugallni a jegybankelnök egyébként triviális távozásának kiemelésével? Na vajon mit?

No mindegy. Annyi azért elég világosan látszik ennyiből is, hogy akkor, amikor az ideges piacok állítólag fél rossz szó hatására is agyagba verik a forintot (és ezzel tönkre tesznek akár több millió magyart, akik miatt most állítólag rettenetesen aggódik a balliberális ellenzék), akkor a HVG balliberális újságírói és szerkesztői kifejezetten rájátszanak arra, hogy a forint árfolyamromlását visszafordító reggeli tárgyalásról negatív híresztelések kapjanak lábra – ami – nem kell hozzá látnoki tehetség – tovább gerjesztené a piaci hisztériát és a forintromlást.

Az már tényleg csak a hab a tortán, hogy természetesen ugyanezek az újságírók kérik számon pl. az MTVA-n az újságírói etikát. Persze mit is akarok… tegnap még azt terjesztették, azt sugallták ugyanehhez a világnézethez tartozó a körök, hogy ki kell menekíteni a megtakarításokat külföldre. Ha valahogy, hát pont így, pont ilyen rémhírek szándékos terjesztésével kell bedönteni egy bankrendszert (és persze egy országot). Az biztos, aki tegnap ijedtében eurora váltotta a pénzét, az mára minden megvásárolt eurón 6-7 forintot, azaz 2-3%-ot bukott. 

Frissítés: Azóta már kijött az MNB nyilatkozata is, ami megerősítette a miniszterelnöki sajtótájékoztatón elhangzottakat. Ettől függetlenül a HVG a cikk elején továbbra is közli az immár egyértelműen félrevezető "újságírói pletykát" az úgynevezett minőségi és etikus (értsd: balliberális) újságírás dicsőségére. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartal.blog.hu/api/trackback/id/tr513524121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása