HTML

Így jártál...

"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Mahatma Gandhi

Friss topikok

Linkblog

Mit jelent a népszavazás érvényessége?

2016.10.03. 17:14 Exe Géza

Balliberális körök szerint a lezajlott népszavazásnak csupán egyetlen vonatkozásával érdemes foglalkozni. Az érvénytelenségével. Mert az érvénytelenség – szerintük – azt jelenti, hogy a népszavazás eredményét úgy ahogy van ki lehet dobni a kukába. Nos, nem először árulják el balliberálisank, hogy miféle viszonyban vannak a választópolgárokkal. Most éppen 3,3 millió választópolgár egyértelműen, világosan, pontosan mérhető módon kinyilvánított akaratát akarják végképp eltörölni. Ez ám a balliberális demokrácia!

Nos, akkor beszéljünk néhány szót az érvénytelenségről. Az érvénytelen szónak van jogi jelentése és van köznapi jelentése is. Jogilag az érvényesség azt jelenti, hogy valamilyen szabály, feltétel, jogszabály alkalmazásban van, ezért a használata kötelező. A népszavazással kapcsolatos törvényekben is ezért használjuk és ebben az értelemben használjuk az érvényesség szót: ami érvényes, az kötelező.

Az Alaptörvény Országos népszavazásról szóló 8. cikke így fogalmaz az érvényességről:

Országos népszavazás - 8. cikk

(1) Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el. A köztársasági elnök, a Kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendelhet el. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.
(…)
(4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Ennyi. Egyetlen szóval nincs több az érvényességről vagy az érvénytelenségről. Az érvényes népszavazás annyit és csak annyit jelent, hogy az érvényes és eredményes népszavazáson nyertes válaszopciót a parlamentnek KÖTELEZŐEN törvénybe kell iktatnia. Ezt nevezik jogi következménynek.

És ezt keverik azok a túlképzett liberálisok, akik az érvényesség szót nem a jogi, hanem a köznapi értelmében akarják használni. Mert mi is az érvényes szó köznapi értelmezése? Használhatóságot jelent. Ami érvényes, az használható, ami érvénytelen, az pedig használhatatlan. Ezzel a proletár logikával túlképzett balliberális honfitársaink úgy gondolják, hogy ha egy népszavazás érvénytelen, akkor le lehet húzni a WC-n az eredményét. Komolyan mondom, párás a szemem, hogy mennyire „demokratikus” ez a csapat, akik 3,3 millió ember véleménynyilvánítását egyszerűen szemétbe vágnák, mintha soha meg sem történt volna. 3,3 millió ember szavazata egyszerűen nem érdekes, nem számít. Ilyenkor mindig eszembe jut TGM szövege: „Kommunista kutyából sosem lesz demokratikus szalonna.”)

Ezzel a vulgármarxista felfogással szemben a helyzet az, hogy a nem érvényes népszavazás esetén kormánynak és a parlamentnek nincs kötelező feladata. Az érvénytelen eredmény nem kötelezi semmire a kormányt. Se arra, hogy törvényt alkosson, se arra, hogy ne alkosson törvényt. Az érvénytelen népszavazás átadja (visszaadja) a kormány kezébe a mérlegelési és döntési jogkört. A kormány pedig dönthet úgy, hogy ejti a kérdést és dönthet úgy, hogy saját hatáskörben törvényt módosít.

Szó nincs olyan hülyeségről, amit az MSZP-s Molnár Gyula mondott, hogy alkotmánysértő, ha a kormány bármit tesz. Semmilyen törvény, sem az Alaptörvény, sem a népszavazással kapcsolatos 2013. évi CCXXXVIII. törvény nem tiltja, hogy a kormány saját hatáskörben helyt adjon a népszavazás eredményének. A népszavazás lehet ugyan jogilag eredménytelen, de ha a szavazók elsöprő, 98%-os többsége, ráadásul létszámban sem elhanyagolható, 3,3 millió ember kiáll az egyik álláspont mellett, akkor a kormány nyugodtan cselekedhet annak megfelelően.

Ne feledjük: a Fidesz-KDNP kormány 2014 óta tökéletesen legitim, jogszerű és demokratikus módon 2.264.780 választó felhatalmazásából kormányoz, és terjeszt be törvényjavaslatokat. A kormányzó pártok parlamenti többsége pedig ennyi ember felhatalmazásával hoz törvényeket a parlamentben. Ebben az egy konkrét témában, a kormánynak és parlamenti többségnek több mint 1 millió választó egyértelmű döntésével nagyobb a felhatalmazása, legitimációja, mint amit normál kormányzati ügymenethez kapott 2014-ben.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartal.blog.hu/api/trackback/id/tr3511763775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása