HTML

Így jártál...

"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Mahatma Gandhi

Friss topikok

Linkblog

A segítségnyújtás etikája

2016.09.14. 17:18 Exe Géza

Aki tanult elsősegélynyújtást, az talán tudja a választ a kérdésemre, de aki nem, annak érdekes lehet, hogy mi az elsősegélynyújtó legelső feladata egy vészhelyzet esetén. Vészhelyzet alatt értsük mondjuk azt, hogy valaki talál egy sérültet, akit szemlátomást elsősegélyben kell részesíteni.

Talán meglepő a helyes válasz: nem a sérült vizsgálata, nem a mentő kihívása, nem a fotózás, ne adj Isten szelfizés a mobiltelefonnal.
Nem.

A helyszínbiztosítás.

A helyszínbiztosítás fogalmát pedig így írja le az elsősegély.hu:

„Az elsősegélynyújtás kulcsfontosságú eleme, hogy a segélynyújtó nem veszélyeztetheti saját és a környezetében lévők testi épségét, lehetőség szerint meg kell akadályoznia további sérülések kialakulását. Ezt a cselekménysort helyszínbiztosításnak nevezzük. Ez a lépés beletartozik az elsősegélynyújtás első láncszemébe.”

Tehát akkor rögzítsük a hajónaplónak: az elsősegélynyújtó nem veszélyeztetheti saját és a környezetében lévők testi épségét. Bármilyen durva szituációval szembesül, akkor is a helyszínbiztosítás az első feladata és csak aztán foglalkozhat a sérülttel – bármilyen rossz állapotban is legyen.

Ez a norma.
Ez az emberiességi norma.
Ez a segítségnyújtás etikája.
A segítségnyújtó nem veszélyeztetheti sem saját magát, sem a környezetében élőket a segítségnyújtással.

Lássuk mi történik abban az Európai Unióban, amelyik manapság él-hal a közel- és közép-keleti illetve észak-afrikai „menekültek” irányába gyakorolt segítségnyújtásért. Mi a helyzet azzal a magát "liberálisnak" nevező szélsőbaloldali (jól mondta Orbán: nihilista) szubkultúrával, amelyik gyűlölködve vádolja "gyűlölködéssel" azokat, akik a tömeges muszlim beözönlésben a hazájukat, az életmódjukat, a biztonságukat, gyermekeik jövőjét veszélyeztető folyamatot látnak.

Nos, sem az EU-s elit, sem a „liberálisok” nem hallottak még helyszínbiztosításról. Nem hallottak még a segítségnyújtás etikájáról. Nem hallottak még arról, hogy etikátlan úgy segíteni bárkin is, hogy azzal veszélybe sodorjuk önmagukat és főleg a környezetüket.

Európában mostanra már több ezer ember esett áldozatul olyan erőszakos bűncselekményeknek, amit az ellenőrzés nélkül beengedett migránsok követtek el. Kétségtelen, hogy Európában a migránsok nélkül is vannak bűncselekmények, de akiket migránsok erőszakoltak meg, késeltek meg, vágtak agyon baltával, lőttek le vagy robbantottak fel, még ma is élnének, ha Európa egyes vezetői nem rúgják fel Európa migrációs és menekültügyi törvényeit, nem hazudják menekültnek a határkerítéseket rázó szerencsevadászokat, és nem teszik lehetővé, hogy több mint 1 millió ember mindenféle ellenőrzés nélkül betódulhasson a kontinensre. Mostanra már több száz ártatlan európai ember fizetett az életével azért, hogy egy elmebeteg szubkultúra identitászavaros követői azzal legyezgethessék a saját hiúságukat, hogy irgalmas szamaritánust játszanak, jobbára a fotelből, biztonságos távolságban a barbár és bunkó módon viselkedő „menekültektől”.

2004-ben ugyanezek a - nem szamaritánusok, hanem - farizeusok egy nagyon hasonló szituációban még a "felelős, megfontolt" állampolgárt játszották el, amikor a határon túli magyarok honosítása volt a kérdés. Mert az akkor már 84 éve határon túlra kényszerített magyarok nem érdemelték meg ezeknek az alakoknak az irgalmát. Akkoriban még nem volt gyűlöletkeltés olyanokkal kampányolni, hogy „Ne fizessünk 20000 Ft-ot családunk pénzéből!”, meg „”Ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat!”, meg "Ne fizessünk az álmainkkal az olcsó, határon túli munkavállalók miatt!”. (Ne feledjük, mert egyáltalán nem mellékes, hogy a valóság végül egyetlen pontban sem igazolta őket, nyugodtan kimondhatjuk, abban a kampányukban is hazudtak a magyar választóknak, a határon túli magyarok nem árasztották el az országot, főleg nem 23 milliónyian!)

ne-fizessunk-ra-mszp.jpg

kettos-1.jpg

Tehát amíg a határon túli magyar a helyi "liberálisok" szerint egy ingyenélő parazita,  a magát szíriai menekültnek mondó afgán bevándorló, na benne rögtön meglátják a szenvedőt, akinek persze kötelesek vagyunk azonnal és kérdés, azaz "helyszínbiztosítás" nélkül segítséget nyújtani. Ideje kimondani: az európai "liberális" elit és támogatói személyesen felelősek az Európa határain kialakult törvényen kívüli állapotokért, személyesen felelősek az európai emberek biztonságának megrendítéséért és személyesen felelősek több száz európai haláláért, mert a valóban etikus segítségnyújtás, a bevándorlásra vonatkozó törvények és eljárások betartása helyett helyszínbiztosítás, azaz körültekintés nélkül szabadították Európára ezt a tömeget és ezzel gyakran tragikus következményekkel járó életveszélybe sodorták Európa lakóit.

Október 2-án azért kell elmenni NEM-mel szavazni a tervezett kötelező kvóta ellen, mert az nem folytatható tovább, hogy ez az európai választókat eláruló szélsőbaloldali elit zavartalanul manipulálhassa világunkat maga torz, virtuális valósága szerint. Nem folytatható, hogy az "európai érték" hol az "irgalmasság", hol meg a "felelős döntés" attól függően, hogy éppen mit diktál a liberális érdek. 

A magyar úgy mondja: Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. 
Hát ideje végre hangosan és egyértelműen azt mondani, hogy ebből elég volt. Ha elég hangosak leszünk, Európa-szerte mások is kikövetelik maguknak a vélemény-nyilvánítás jogát. Ettől retteg, ezért  kampányol az EU-s és az ideiglenesen Magyarországon állomásozó "liberális" elit az ellen a magyar népszavazás ellen, aminek az eredménye állítólag semmilyen következménnyel nem jár az EU-ra nézve. 
Hát ahhoz képest kicsit nagy a felhajtás körülötte, nem igaz?

 

 

2 komment

Címkék: népszavazás liberális migránsok

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartal.blog.hu/api/trackback/id/tr211705545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagi69 2016.09.23. 11:48:23

Yessss! Aristotól jöttem ;), köszi, h ott +osztottad a linket! Igen, nagyon fontos, logikus, világos gondolatmenet! (Én +tanultam az újraélesztési tanfolyamon a segítségnyújtás etikáját :). De sajnos, kevesen járunk ilyenekre.)
Annak ellenére, h én vagyok az 1. kommentelő, remélem, sokan olvasták/olvassák még rajtam kívül.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2016.09.24. 10:45:23

@nagi69: Igen, úgy tűnik olvasgatják és osztogatják mások is, hála Istennek.
Köszi szépen! :)
süti beállítások módosítása