HTML

Így jártál...

"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Mahatma Gandhi

Friss topikok

Linkblog

Az a híres balliberális "sajtószabadság"

2011.01.14. 18:36 Exe Géza

Ezekben a percekben zajlik a parlamenti képviseletét elvesztett ex-SZDSZ-es szubkultúra tüntetése a sajtószabadságért, a cenzúra ellen. Sajnos meg is van a cenzúra első áldozata a blogszférában – bár nem egészen úgy, ahogy a balliberális hecckampány jósolta. 

A Mandiner blogon a minap élcelődő fotomontázs-sorozat jelent meg a blog semmilyen tekintélyt nem tisztelő, pimasz  „szerzőpárosától”, bizonyos Kínai Kálmántól és Trágár Tónitól. A szerzők szemtelen humorizálása ezúttal a 6 projektre könnyű fél milliárd forinttal kitömött balliberális filozófusokról szólt. A pimasz és szokás szerint meglehetősen gyermeteg fotómontázsok nyilvánvalóan gúnyt űztek a Magyar Bálint és Kóka János miniszterek által gazdagon megtámogatott filozófusi körből.

S ma mit lát, aki benéz a Mandinerre? A poszt eltűnt, s helyette egy „Elnézést” című szöveg olvasható, amelyben a szerzőpáros bocsánatot kér a posztért, amivel csúnyán megbántottak az MTA Filozófia Intézetének derék dolgozóit.
 
Na most, aki hosszabb ideje olvassa a Mandinert, annak ezen a ponton leesik az álla, mivel ilyen, hogy a Mandiner törölt volna egy posztot, mert az beszólt valakinek, még nem fordult elő.  Ráadásul a Mandiner nem csak úgy jókedvében tűzte a tolla hegyére a balliberális filozófusi csoportot, hanem azért mert nagyon úgy néz ki, hogy az SZDSZ támogatásáért elég vastagon megfizette őket az előző rezsim – természetesen közpénzből. Félmilliárd akkor, amikor Magyar Bálint évi 20 milliót is sajnált az ELTE Egyetemi könyvtártól arra, hogy fenntarthassa előfizetéseit azokra a Magyarországon egyedül itt fellelhető tudományos folyóiratokra, amelyek némelyikére a XIX. század óta  fizetett elő a könyvtár, s amelyek előfizetését és  gyűjtését még Rákosi idejében sem állították le – na ez nem kicsit durva, ha tetszik Heller Ágnesnek és haverjainak, ha nem. Ráadásul a sajtóhírek szerint olyan pályázatokat nyertek meg, ahol a nyertes pályamunkának köze nem volt a kiírt témához, illetve több ízben is olyan anyagokat adtak le, amelyeket már évekkel korábban publikáltak. 
 
Hogy mi történt az elmúlt egy napban, ami végül a poszt törléséhez vezetett, nem tudom. De szemlátomást a Mandiner szerkesztői olyan jelzést, figyelmeztetést kaptak, amilyet eddig soha, pedig a blog ennél lényegesen keményebben odavert már igen nagy hatalmú politikusoknak és egyéb potentátoknak is, akik sajtóinformációk alapján keveredtek korrupció-gyanúba. De nekik lehet, hogy volt humorérzékük, és nem szívták mellre Kínai Kálmán és Trágár Tóni infantilis élcelődését és nem töröltették a róluk szóló posztokat. 
 
Hát ennyit az ex-SZDSZ-es szubkultúra valós sajtószabadság felfogásáról, különösen most, hogy kint tüntetnek a Kossuth-téren az általuk elképzelt véleményszabadságért, amelytől tényleg Isten óvja ezt az országot.
 

 

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartal.blog.hu/api/trackback/id/tr302584054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Budapest - Pécs - Bécs - Varsó tengely (fotó, videó) 2011.01.15. 00:40:39

Megfogadtam Orbán tanácsát: vittem magammal még egy embert :-) Ugyanis ezúttal az életem párja is velem tartott. Más is így tehetett, mert egyáltalán nem lehetett jelentéktelennek minősíteni a Kossuth téren összegyűlt tömeget: a rendőrség becslése sze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Clegane 2011.01.14. 21:56:45

Lehet itt kommentelni?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.15. 00:34:17

Magánszemélyként eddig is kérhette bárki, hogy az őt bemutató képeket, ha nem adott rá engedélyt, szedjék le. Ez személyiségi jogi kérdés, nem sajtószabadság-sértés...

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2011.01.15. 09:23:42

2003. évi III. tv. 1.§ (1) bekezdés 13. pont: "Közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

A filozófus, mint vezető értelmiségi, aki rendszeresen önálló megnyilvánulásokat publikál a sajtóban (is) és aki az egész munkásságával feladatszerűen (és hivatásszerűen) alakítja a politikai közvéleményt, az messze közszereplő.

Alkotmánybíróság 36/1994 ABH sz. határozat:
"A közszereplést vállaló személyeknek vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket, így nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben."

At_ 2011.09.30. 03:11:02

Kedves Exe Géza! Kicsit késői reakció, de csak most olvasom ezt a bejegyzést. A kérdéses mandiner-poszt nem csak a közszereplést vállaló filozófusokat sértette, hanem nagyon sok kutatóintézeti munkatársat, és a filozófus szakma egészét. Minden filozófiával foglalkozó ember (köztük magam is, aki végzős hallgató vagyok) nagyon szerencsétlen dolognak tartja, hogy gyermeteg személyeskedéssel erősítsék a velük szemben amúgy is meglévő társadalmi előítéleteket. A blog nem a közszereplést vállaló emberek közszereplőként hangoztatott nézeteiről szólt, nem azt figurázta ki, hanem a filozófus szakma egészének értelmét és szakmaiságát kérdőjelezte meg, tolvaj naplopóként beállítva a filozófusokat. De még ha csak Heller Ágnest állította volna pellengérre a szerzőpáros, az is rendkívül méltatlan dolog lett volna. Az állítólagos ügy, ami akkora politikai vihart kavart, nincs lezárva, semmilyen döntés nem született. Ilyen körülmények között pedig rendkívül méltatlan dolog meghurcolni egy nagy nemzetközi szaktekintéllyel rendelkező filozófus asszonyt, aki -- hogy úgy mondjam -- kicsivel többet tett le a magyar kultúra asztalára, mint a bejegyzés két szerzője.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2012.11.12. 11:32:17

A filozófusasszony a következőket ejette ki a száján: "No one was shot!, No one was tortured." Jogerős bírósági ítéletek bizonyítják, hogy a filozófusasszony hazudott és semmibe vette több ezer ember érzékenységét.
Egy hazug filozófusasszony, aki kimászik a kis elefántcsonttornyából kampányolni egy politikai oldalnak, elveszti a maga - egyébként tökéletesen indokolatlan - sérthetetlenségét, érinthetetlenségét. Beszállt a politikába, így közszereplővé vált. Egy közszereplőnek meg többet kell elviselnie. Hogy nyomást merészelt gyakorolni egy sajtóorgánumra, hogy levegyenek egy őt és csipetcsapatát kigúnyoló cikket, az cenzúra a maga legocsmányabb valójában. Persze mit is várhatnánk egy Lukács-tanítványtól.
süti beállítások módosítása